Maxijedlík nemá s udržením váhy problémy

Rozhovor týdne s Jaroslavem Němcem – Maxijedlíkem

MIKULOV – Také při letošním Pálavském gulášfestu neměl v soutěži jedlíků konkurenci Jaroslav Němec z Bystrého. Přestože se sám označuje za maxijedlíka, jeho postava rozhodně neodpovídá představě o novodobém Otesánkovi.

 Jak to děláte, že máte figuru, kterou by člověk u maxijedlíka nečekal?

Jezdím denně na kole, ale spíš to bude dědičné. Můžu toho seprat kolik chci a neztloustnu, pořád se držím na nějakých 85 kilech. Máme dědičné to, že jsme hubení a máme hubené nohy, to jsou naše figury. Je to asi taky tím, že člověk na takové závody nemůže trénovat, to by pak na něm bylo určitě vidět a za chvilku by se nevešel do dveří. A taky finančně by to bylo neúnosné.

Kdy jste se poprvé přihlásil na soutěž jedlíků?

K jídlu a gastronomii vůbec mám celkem blízko, vyučil jsem se totiž kuchařem. Věděl jsem o sobě, že dokážu sníst hodně i rychle a chtěl jsme to někde zkusit. Před lety bylo ve Svitavách předkolo vizovického Trnkobraní. Sice jsem těch švestkových knedlíků mnoho nesnědl, ale na postup do finálového kola to tehdy nakonec stačilo. Začalo mě to bavit, tak jsem hledal na internetu další soutěže a docela se mi párkrát zadařilo. Letos je to v Mikulově už 21. soutěž, kterou jsem vyhrál. Ještě asi tři soutěže budou, uvidíme, jak to dopadne.

Takže o víkendech doma ušetříte?

O víkendech manželka toho tolik nemusí vařit.

Vybíráte si soutěže podle toho, co se jí?

Na tom je právě dobré, že každý týden se jí něco jiného, od sladkých jídel třeba až po chilli. Já mám radši sladší jídla. ale když člověk jí sladké, tak zase dostane chuť na maso. Minulý týden jsem byl na pojídání metrového štrůdlu, ten se mi podařilo sníst za 2:44 minuty, předtím jsem byl na šiškách s mákem, na bramborácích, pojídal jsem ovocné knedlíky, kaši, halušky a tak podobně. Za tři minuty jsem   dokázal spořádat 855 gramů grilovaného kuřecího masa. Mám světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec – v pořadu Jana Krause jsem jich snědl 24 a půl za dvě minuty. Podařilo se mi sníst třináct a půl jitrnice za deset minut a nedávno jsem vytvořil rekord v pojídání steaků. Za pět minut jsem snědl kilogram masa.

Jak náročné bylo v Mikulově spořádat tři misky gulášů?

Bylo to docela těžké, protože jeden z nich hodně pálil. No ale dopadlo to dobře, vyhrál jsem a jsem za to rád. Měl jsem trošku trému, lidi kolem byli hodně blízko, fandili, skandovali a konkurenti samozřejmě taky chtěli vyhrát.

Vy jste zvolil taktiku nejprve sníst tři guláše, pak teprve povinný krajíc chleba a pivo. Proč?

Já vždycky volím jinou taktiku. Vloni jsem tady třeba snědl prvně chleba, pak guláš. Ale to to se mi zdálo pomalejší, tak jsem to změnil. Ten chleba nakonec moc nechutná, když je člověk namlsaný gulášem. Ale je těžké jíst teplý guláš a pak pít studené pivo, to je fakt hrozné.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Svatomartinská degustace na Vinařské stodole

VALTICE / areál CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a.s. 11. 11. 2022 začátek od …