Ochutnejte Břeclavsko

Tři pomeranče Břeclavany zaujaly

BŘECLAV (pr) – Včera byla na břeclavském náměstí otevřena nová kavárna a pivnice Tři pomeranče. Nová provozovna vznikla v přízemí jednoho ze starých židovských domů v těsné blízkosti kina Koruna. Mnohým návštěvníkům vrtal hlavou už samotný název. „Není to proto, že znám operu Láska ke třem pomerančům Sergeje Prokofjeva.  Když jsme v naší firmě připravovali knihu pro město Teplice, zaujala mě stará fotografie rohového domu na náměstí, ve kterém byla kavárna s tímto názvem. Moc se mi to líbilo. Ten …

Číst více »

Kam o víkendu za vínem? Vydejte se krajem André

HUSTOPEČE  – Cykloputování městy a obcemi mikroregionu Hustopečska odstartuje v sobotu 28. června. V 9 hodin vyrazí cyklisté z autocampu Formanka v Hustopečích a vydají se po cestách mezi vinohrady odrůdy André přes města a obce Hustopeče, Starovičky, Velké Pavlovice, Bořetice, Vrbice, Kobylí, Němčičky, Horní Bojanovice a Kurdějov. Účastníci si mohou vybrat trasu dle svých sil a chutí, připraven je i doprovodný program. IX. ročník Expedice krajem André 2014 Délka trasy 41 km (možnost i kratších okruhů 12, 18 a …

Číst více »

Kam o víkendu za dobrým vínem?

Otevřené sklepy v Březí a D. Dunajovicích Třetí přehlídka otevřených sklepů v Březí a Dolních Dunajovicích se uskuteční o víkendu 21.-22. června. Již tradičně otevře a rádo dá ochutnat své poklady ze sklepů na 16 špičkových vinařství. Z Březí to budou Vinařství Hlaváč, Kadrnka, Kern, Kňourek a Šebesta. Z Dolních Dunajovic pak Vinařství Baláž, Bařina, Hamerník, Holec, Mlýnek, Mikros vín, Tichý, Volařík, Šoman, Šustr a Zámečník. Bohatý doprovodný program, jako tradiční hody v Březí, vystoupení pěveckých souborů mezi sklepy, večerní …

Číst více »

Putování nejen za vínem po křížové cestě na Svatém kopečku

Mikulov – Putovat nejen za vínem po křížové cestě na Svatém kopečku můžete o tomto víkendu ve dnech 20. – 22. června Putování plné informací o vinohradnictví, místních tradicích a pamětihodnostech je spojené s řízenou degustací ve vinném sklepě U Konšelů. Dvouhodinová cesta začíná u vinného sklípku U Konšelů na ul. Bezručova (1. sklípek od centra). V pátek se vychází v 15.00 hodin, v sobotu v 15.00 hodin a v neděli ve 13.00 hodin. NUTNÁ REZERVACE PŘEDEM, min. počet 6 osob Více …

Číst více »

V Prušánkách překonali tři české rekordy

PRUŠÁNKY (tz) – Michal Jandl z valašské obce Lidečko reprezentující Grand Cru restaurant et bar Praha obhájil titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži. Ve finále letošního jubilejního 10. ročníku mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů předvedl Jandl atraktivní ohňovou show, během které usekl dvanáct lahví sektů z vinařství Sekt Jan Petrák. Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek. Do finále letos porota na základě velmi kvalitních …

Číst více »

Kam o víkendu za vínem a dobrým jídlem?

Přehlídka šampionů z Hustopečska V sobotu 14. 6. se v kulturním domě ve Starovičkách od 14.00 uskuteční košt nejlepších vín z výstav v Mikroregionu Hustopečsko a zároveň výstava vín místních vinařů. Akci bude moderovat a zároveň se svou cimbálkou vystoupí Jožka Šmukař. Za vínem na Podluží Otevřené sklepy ve Tvrdonicích a Kosticích nabídnou v sobotu 14. 6. návštěvníkům možnost ochutnat vína přímo u pěstitele. V odpoledních hodinách bude u sklepů vyhrávat cimbálová hudba. Doprava mezi jednotlivými sklepy zajištěna koňským spřežením …

Číst více »

Počasí přeje, houbaři vyrazili do lesů

BŘECLAVSKO  – S přibývajícími srážkami začínají houby vystrkovat kloboučky. O tom, co v lese nadšené houbaře čeká, jsme si povídali s mykologem Václavem Koplíkem. Začíná houbařská sezona. Které houby už mohou houbaři na Břeclavsku najít? Začátek letošní houbařské sezony byl hodně rozpačitý. Chyběla vláha a tak se ta sezona teprve „rozjíždí“. Začínají růst lišky obecné, známé pod názvem kuřátka, hřiby dubové se také snaží nahlédnout na svět,“perly kuchyně – masáky“ (muchomůrky růžovky) si také vzdělanější houbaři mohou donést, i „barevné“ …

Číst více »

Toskánští šéfkuchaři u nás objevovali moravskou gastronomii a vína

Mikulov – Italští kuchaři zapojení do vzdělávacího projektu Cook Art navštívili Mikulov a nechali se inspirovat moravskou kuchyní. V rámci spolupráce konvivia Slow Food Pálava s organizací Mentore Toscana – Svazem restauratérů a producentů tradičních potravin – přijela do Mikulova skupina toskánských kuchařů a odborníků a čerpali inspirace. Během exkurze navštívili i řadu restaurací, kde ochutnali tradiční moravské pokrmy a v kulinárním studiu si sami vyzkoušeli vaření „po moravsku“. Jeden den strávili i v Bílých Karpatech, kde se seznámili s projektem …

Číst více »

Kam o víkendu za vínem a dobrým jídlem ?

Mikulov Gourmet festival 2014 MIKULOV – Již tradičně patří začátek června v jihomoravském Mikulově všem gurmánům. Od 6. do 8. června 2014 se bude v tomto krásném městě konat již pátý ročník Mikulov Gourmet Festivalu, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny, která můžete ochutnat v Hotelu Marcinčák, Hotelu Maroli, Hotelu Eliška, Zámecká restauraci, restauraci Aquarium Relax, Restauraci pod svatým Kopečkem a Rybí restauraci v lomu Mariánský mlýn. Den otevřených sklepů v  Brumovicích BRUMOVICE  – …

Číst více »

Vinaři uspěli i u našich sousedů na Weiparade

POYSDORF – Na letošní přehlídku vín Weinparade Poysdorf přihlásili vinaři 1.150 vín. Ta moravská nemohla chybět. Zlaté a stříbrné medaile jsou rozdány, stejně jako Bakchův pohár za nejvýše oceněná vína, tajemstvím prozatím zůstává Champion – vinařství s nejvyšším průměrem hodnocených vín. Potvrdilo se to, co je již známo delší dobu, ročník 2013 je skvělý. Zájem moravských vinařů o největší regionální výstavu vín v rakouském Poysdorfu je trvalý. Pod záštitou Moravínu, svazu moravských vinařů, a ve spolupráci s Národním vinařským centrem …

Číst více »