Zástupce jižní Moravy, David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích Foto: www.centrumnews.cz

David Grandič z Bořetic byl třetí na šampionátu ve filetování lososa

PRAHA  – David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích skončil třetí ve finále 5. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa.

V soutěži již podruhé zvítězil Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě, druhou příčku obsadil Ondřej Souček z pražské restaurace Ambiente Brasileiro U Radnice.

Úkolem soutěžících bylo proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže. Odborná porota hlídala čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště.

„Zájem o soutěž i úroveň soutěžících se rok od roku zvyšují. Letos poprvé jsme organizovali také regionální kola. Na pódiu v pražské Tróji se představilo 23 nejlepších šéfkuchařů napříč všemi regiony,“ uvedl člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař velkoobchodní sítě MAKRO, která šampionát v porcování lososů pořádá. „Mám radost, že i v Česku se už losos stal běžnou surovinou. V současnosti je u nás nejoblíbenější rybou, tvoří až polovinu všech prodejů,“ dodává.

Soutěžící si museli poradit se čtyř až pětikilogramovými exempláři čerstvého lososa, z nichž měli připravit dva filety. Rybu museli rozříznout na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, tuk i ocas. Následně filety očistili a zarovnali. Na celý úkol měli maximálně deset minut, vítěz jej však zvládnul už za tři minuty a 44 vteřin.

„Odchylky od vysoce nastavených standardů byly zohledněny v bodovém ohodnocení. V odpadu například nesměly skončit kusy rybího masa, naopak výsledný filet měl být zcela bez kostí. Optimální výtěžnost při ručním filetování celého lososa je kolem 60 procent,“ upřesňuje Petr Stádník.

Soutěž probíhala v rámci programu festivalu Foodparade v zámeckých zahradách v pražské Troji.

O nás Jiří Holobrádek

Jiří Holobrádek
tel.: 723 865 819 e-mail: holobradek@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Na hony chodí kromě myslivců také policisté

BŘECLAVSKO: Jihomoravští policisté i tento víkend vyrazili do terénu, aby zkontrolovali, zda myslivci dodržují v …