Na našem novoročním stole by nemělo být nic rychlého nebo létavého – třeba s kuřetem nebo husou by nám totiž štěstí ulétlo do nebe a se zajícem zase uteklo do lesa. Ideální je čočka, jelikož svým tvarem připomíná penízky. Tradičním českým novoročním jídlem je čočka na kyselo, díky které prý nebudeš mít po celý rok hluboko do kapsy. A pokud čočku budeš jít častěji, alespoň jednou za měsíc, budeš po celý rok také zdravá. Že čočku na kyselo nemusíš? Uvař alespoň čočkovou polévku, usmaž čočkové karbanátky anebo ji přidej do salátu.
Podobná tradice existuje také v Maďarsku a Itálii, kde však na Nový rok musí být čočka zelená jako symbol štěstí. Italové jedí zelenou čočkovou kaši s vepřovou klobásou, Maďaři dávají přednost čočkové polévce.
Zdroj: www.slecna.info