Šaldorfský kravák se stal Šampionem na Znojemsku

Největší úspěch v Národní soutěži vín znojemské vinařské podoblasti sklidilo víno Šaldorfský kravák 2015 pozdní sběr z Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. Hodnocení těmi nejlepšími odborníky probíhalo v Louckém klášteře ve Znojmě a přihlášených vzorků bylo téměř tři sta. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu.

„Šaldorfský kravák uspěl díky jedinečné poloze vinice, kde se pěstuje vinná réva – Kraví hora v Novém Šaldorfu. Na výrobu vína používáme jen ty nejkvalitnější hrozny a zpracováváme je čistou přírodní technologií, tedy spontánním kvašením, naležením rmutu a v ročníku 2015 také kryomacerací. Díky tomu jsme vyrobili víno pro dlouhé zrání, jehož pravá kvalita se ještě ukáže,“ sdělil Jaroslav Jäger z Vinařství Piálek & Jäger.

Soutěž byla bohatá na účast a rozmanitá v prezentovaných vínech. V jednotlivých kategoriích byla z celkových 283 vzorků zastoupena bílá vína suchá a polosuchá 132 vzorky, bílá vína polosladká 75, sladká vína 16, růžová vína 8, červená vína suchá a polosuchá 48 a jakostní šumivá vína 4 vzorky. Z odrůd byl nejhojnější na Znojemsku typický Ryzlink rýnský s 35 vzorky a Sauvignon s 34. Ročníkově bylo nejvíce vín ročníku 2015, a to s 230 vzorky.

„Poslední podoblastní kolo Národní soutěže vín ukázalo mnoho vynikajících vín ze specifické znojemské vinařské podoblasti. Díky tomu se můžeme těšit na historicky nejnabitější první celostátní kolo Salonu vín – národní soutěže vín, které proběhne v listopadu. Výběr dvou set finalistů soutěže slibuje mimořádnou kvalitu vín, kterou zajistí jednak velmi vydařený a bohatě zastoupený ročník 2015, jednak vysoký počet konkurentů ucházejících se o prestižní Salon vín,“ komentuje podoblastní kolo soutěže Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

V soutěži bylo uděleno celkem 69 zlatých, 14 stříbrných a 7 bronzových medailí. Celkem 248 vín dále postoupilo do celostátních kol soutěže, kde se utkají o prestižní místo v Salonu vín ČR a titul absolutního Šampiona.

Šampion a vítěz kategorie A – bílá vína suchá a polosuchá (ze 132)

  • Šaldorfský kravák 2015 pozdní sběr – Vinařství Piálek & Jäger s.r.o

Kategorie B – bílá vína polosladká (ze 75)

  • Hibernal 2015 pozdní sběr – Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.

Kategorie C – sladká vína (bílá, růžová i červená) ( z 16)

  • Ryzlink rýnský 2015 ledové víno – ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Kategorie D – růžová vína (z 8)

  • Cabernet Sauvignon rosé 2015 výběr z hroznů – Znovín Znojmo a.s.

Kategorie E – červená vína suchá a polosuchá vína (z 48)

  • Svatovavřinecké 2013 kabinetní víno – Vinselekt Michlovský a.s.

 Nejlepší kolekce: Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.

Výstava vín pro veřejnost

Výstava vín přihlášených do této soutěže proběhne v krásných prostorách kláštera dominikánů na Dolní České a budeme moci ochutnat bezmála 300 vín. Expozice se koná v sobotu 10. září od 10:00 do 20:00 hodin.

Znojemská vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek dávají znojemským vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Nejlepších výsledků zde vinaři tradičně dosahují s Veltlínských zeleným, Ryzlinkem rýnským, Müllerem Thurgau a Sauvignonem. Červené barvy hájí zejména Svatovavřinecké a Frankovka.

Zdroj:www.omnimedia.cz

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Skvělá zpráva! Národní tým do 18 let chystá přípravu na nadcházející MS ve Finsku

Skvělá zpráva! Národní tým do 18 let chystá přípravu na nadcházející MS ve Finsku. Pozvánku …