Prušánky – O tom, jak sabrage, neboli otevření lahve šumivého vína “seknutím šavlí” vzniklo, se vedou diskuse. Většina pramenů se shoduje na tom, že takto šampaňské začali otevírat vojáci jezdecké kavalerie, kteří nosili šavle a odseknutí hrdla lahve byl nejjednodušším způsobem jejího otevření.
Ve spolupráci s Asociací sommeliérů České republiky se letos koná druhou sobotu v červnu U Jeňoura a v Hotelu Beatrice v malebné vinařské vesničce Prušánky-Nechory na jižní Moravě již 10. ročník Mistrovství České republiky v sekání sektů.
Jubilejní 10. ročník Vám nabídne napínavý sommelierský souboj. Soutěžící se budou utkávat nejen v sekání sektů, ale také v klasickém servisu šumivého vína. a nemyslete si, že je to něco jednoduchého. Hodnotící porotci musí dohlédnout, jestli byl každý krok z dlouhého seznamu proveden správně. Například to, z jaké strany se láhev hostovi presentuje, jak sommeliér láhev otevírá, zda nic nevystříklo, že při otevírání šumivého vína vždy drží korek a točí lahví a hlavně – nikdy to nesmí “bouchnout” a korek nesmí vystřelit!
Během soutěžního klání hosty pobízíme k pití seknutých šumivých vín a čeká Vás degustace širokého výběr sektů a šumivých vín z celého vinného světa včetně mnohých Champagne a také pestré škály tichých vín z Moravy. Dále se můžete těšit na originální Jeňourův raut plný nových i prověřených dobrot, grilování pod širým nebem či selátko pečené na rožni a večerní zábavu s cimbálovou muzikou. Samozřejmě nebude chybět několik pokusů o zápis do knihy rekordů a zajímavý doprovodný program!
Základní vstupné na na tuto akci stojí 2.200,-Kč/os. Zahrnuje účast na celém programu Mistrovství České republiky v sekání sektů 2014. Vstupné Jubileum 2.900,-Kč/os. obsahuje navíc degustaci Champagne z lahví Jeroboam aneb jak chutná Champagne z „velkých formátů“ doplněnou degustačními sousty Jeňourovy kuchyně. Degustace bude probíhat 16.00 – 19.00hod.
Pokud Vás Sekání sektů zaujalo, rezervujte vstupenky u slečny Jany Čadík na tel. čísle +420 605 276 362 a na e-mailu jana@ujenoura.cz.foto: arch.)
-blogujenoura.cz-